Succes is ook een mindset

Mariëlle staat op een brug

Ik maak richting het einde van het jaar of net in het nieuwe jaar meestal wel even een terugblik. Dat ging dit jaar lastiger dan voorgaande jaren. Ik denk dat anderen wel kunnen raden waarom. Jawel, Corona.

In mijn laatste blog schreef ik al meer over hoe ik op dit moment in het leven sta na een roerige tijd. Die roerige tijd is met name wat Corona mij gebracht heeft. Ik ben meer bij mijzelf terecht gekomen en ik ben meer mijn gevoel gaan volgen. Het gevoel waar ik altijd al op kon varen verdween in de loop der tijd en dit maakte mij steeds meer onzeker.
Toen ik een paar weken geleden in een social media post vroeg wat voor cijfer mensen aan 2020 gaven gaf ik het zelf nog een 8. Toen ik het wat meer overdacht ben ik toch naar de 9 gegaan.
Mijn omzet daalde in maart met 86% nadat Corona om de hoek kwam kijken. Daar zit je dan met een fantastisch team maar het werk is daar ineens niet meer. En nee, dat was geen makkelijke periode.

In die tijd verloor ik vriendschappen en mooie klanten, de telefoonservice was niet meer rendabel en dus moest de stekker eruit maar vooral verloor ik mijzelf. Ik zat net als vele anderen ook in die dip. Hoewel ik het probeer ben ik niet altijd maar vol goede moed en is ook mijn glas niet altijd halfvol. Om mij heen hoorde ik “dat komt wel goed, jij bent altijd zo sterk en zo positief”. Ik ben niet altijd die sterke vrouw die alles altijd aankan. Dat is ook maar een masker dat ik graag draag zodat “men” maar niet ziet dat ik kwetsbaar ben. Vol zelfmedelijden zag ik de put steeds dieper worden al wilde ik dat helemaal niet.

Succes is een mindset
Ik besloot in augustus dat ik die maand nog even zielig mocht zijn, dat gunde ik mijzelf nog. Nog heel even op de bank zitten, Netflixen en bedenken “het lukt mij niet meer”. Maar vanaf september moest het echt over zijn met het zielige gedoe. Overleven is een mindset en ik ben overtuigd dat de juiste mindset een onderdeel is van succes. Zakelijk en privé.

Met deze mindset startte ik de telefoonservice weer op. Dit deed ik met een geweldig team dat er echt staat en samen met mij ervoor wilde gaan om ELLE weer kick-start te geven. Met dat team durfde ik het weer aan.
Binnen een korte periode ging de omzet weer een stukje omhoog. Daarmee zijn we er nog niet, we zitten nog lang niet op het oude niveau maar het gaf hoop. Wat ben ik dankbaar voor mijn netwerk die het mij ook gunde om een doorstart te maken.

Ik mocht vele nieuwe klanten verwelkomen en deze ook koppelen aan de teamleden. Er kwamen oude klanten terug juist omdat ze in deze onzekere tijd liever met een VA samenwerken dan met een Office Manager in loondienst. Er kwam zelfs een groot project op mijn pad. Ik ging ook mooie samenwerkingen aan die zijn vruchten afwerpen.

“Ik ben er weer en dat geeft me energie”

Het is zo bijzonder hoe een goede mindset werkt. Startende VA’s die bellen met de vraag of ik ze op weg wil helpen en wat vind ik het mooi dat ik door ‘alleen’ tijd te investeren een startende VA op weg kan helpen en onzekerheid weg kan halen. Wanneer ik een dankbaar en lief berichtje mag ontvangen dat de eerste klant binnen is mede dankzij de peptalks die ik gaf krijg ik opnieuw een boost. Ik merk steeds meer en steeds vaker dat ik gelukkig en blij word van het helpen en ondersteunen. Al wist ik dit natuurlijk al. Anders was ik nooit bij dit mooie beroep terecht gekomen. En is het een standaard eigenschap van een zakenvrouw om mensen op weg te helpen zonder daar iets voor terug te vragen? Misschien niet, maar het is wel één van mijn eigenschappen, het is wie ik ben.

Wanneer je met een team werkt moeten er wel dingen geregeld worden, dat zie ik ook. Het moet en zal doorgaan. Ook als ik niet bereikbaar ben en ook ik kan een keer ziek worden. Dat heeft deze tijd mij wel doen inzien. Daarom heb ik nu alles geregeld zodat als ik uitval, ELLE kan blijven doordraaien. “Dat is heel normaal toch?” Kun je denken. Ja dat kan, maar voor mij is dat wel een drempel waar ik overheen moest. Ik ben een controle freak en kan dingen lastig loslaten. Deze zaken regelen is dus weer een persoonlijke winst die ik heb behaald waaronder het vertrouwen in de juiste personen hebben.

Ik wilde meer kunnen. Dit hield in kunnen loslaten maar ook het uitbreiden van mijn zakelijke vaardigheden. Ik vroeg mijn boekhoudster mij hierbij te helpen en nu zij ons team versterkt kan ik mijn klanten deze kennis ook aanbieden.
Ik ben daarnaast in 2020 bezig geweest met mijn online zichtbaarheid en dit had als gevolg dat ELLE in september een communicatieadviseur mocht verwelkomen in het team en ook haar expertise is beschikbaar voor mijn klanten. Om door te kunnen zetten op de online zichtbaarheid besloot ik een Online zichtbaarheid pakket af te nemen bij Fotografie Lavinia. Dit geeft mij de kans om Elle Office Support drie keer per jaar volledig in beeld te brengen met nieuwe foto’s.

Geen schuldgevoel meer
Maar waarom zet ik dit nu op papier? Nu ik heb bedacht hoe ik in het leven sta, waarom wil ik dat delen? Wat ik eigenlijk wil zeggen met deze blog is, hoewel je het vaker hoort, doe wat je leuk vindt en waar je blij van wordt. Vraag je niet af wat “men” ervan denkt. Blijf bij jezelf en bij jouw eigen basis. Echt waar, succes is een mindset. En wat nou als je die mindset even niet hebt en het echt even zwaarder voelt dan verwacht van tevoren? Dan mag dat. Je hoeft geen schijn op te houden omdat je denkt dat anderen dat van jou verwachten. Zet jouw masker af en heb daar geen schuldgevoel over. Je kan niet alles weten hoe graag je dit ook zou willen. Niemand kan het alleen dus durf je netwerk in te schakelen. Samen kom je er vaker uit en als dit dan nog niet lukt kun je samen iemand anders zoeken die jou wel een oplossing kan bieden. Er zit geen schaamte in om hulp vragen, echt niet.

Wat voor mij zeker van belang zal zijn in 2021 is mijn eigen rust. Ik voel mij meestal schuldig richting mijn klant als ik een dag of een week vrij of vakantie neem. Maar zoals je in het vliegtuig leert; zet eerst het zuurstofmasker bij jezelf op en daarna help je een ander. Als je niet goed voor jezelf zorgt kan je ook niet voor de ander zorgen.