Werken als VA, de meest gesteld vragen

Sinds ik aan het werk ben als Virtual Assistant, Office Manager en Personal Assistant komen er vaak vragen van mensen uit mijn omgeving. Een van de eerste vragen die men stelt is: ‘Wat doe jij dan precies?”. Deze keer wil ik in mijn blog wat leuke vragen en opmerkingen met jullie delen.

Om bij de eerste te beginnen: “Wat doe jij nou precies”. Precies… dat is lastig uit te leggen en dat zit ‘m in het woord precies! Wil je precies weten wat ik doe? Kom dan een avond gezellig kletsen, dan kan ik het je precies uitleggen. Wel kan ik een aantal voorbeelden geven waardoor het duidelijk wordt. Ik beheer de agenda’s van mijn opdrachtgevers, ik zorg voor drukwerk, ik organiseer en regel evenementen, ik beheer mailboxen (ja, boxEN; er staan op een werkdag bij mij dus verschillende mailboxen open en deze piepen ook om aandacht), ik ben telefonisch bereikbaar voor opdrachtgevers maar ook voor hun klanten, ik verzorg poststromen, ik bewaak deadlines, ik verzorg de administratie (naast mijn eigen administratie) en ga zo maar door! Veel van de communicatie verloopt in het Engels omdat mijn opdrachtgevers internationaal werken. Kortom zeg ik altijd maar, ik ontzorg en ondersteun mijn opdrachtgevers daar waar ik kan en daar waar zij mij nodig hebben.

“Waar werk je dan?” Ik werk vanuit huis. Gekscherend gezegd, ik werk aan de keukentafel! Zo ben ik wel begonnen eigenlijk, aan de keukentafel. Voor mij werkte dit alleen niet. Ik kon mijn laptop maar niet met rust laten. Al roerend in de pannen stond ik mijn mails die binnen kwamen nog te beantwoorden. Dat wilde ik niet meer. Ik wilde die drang niet meer voelen om ‘nog even te kijken of er iets binnen was’. Gelukkig was er in huis nog een kamer over en manlief is zo vriendelijk geweest om hier een werkkamer van te maken. Nu moet ik mijn laptop daar achterlaten als ik een kopje koffie wil gaan doen, iets te eten ga maken of inderdaad aan het kokkerellen ga. En het is nog goed voor de beweging ook, want ik loop nu vaker de trap op en af;).

“Goh, dat is makkelijk; dan kan jij overdag lekker doen wat je wilt” Ja, het thuiswerken geeft zeker een bepaalde vrijheid en ook zeker het voor jezelf werken. Maar nee, niet zoals men dat vaak rooskleurig bedenkt. Ook ik sta gewoon vroeg op en start mijn laptop direct op (al voordat ik probeer een plaats in de badkamer te veroveren en geloof me met twee tieners in huis is dat niet altijd even makkelijk). Als iedereen dan naar school en werk is, ga ik dus ook aan de slag. Ik check eerst alle mailboxen en kijk of er een spoedklus is waar ik mee moet beginnen. Dan plan ik mijn uren in. Voor iedere opdrachtgever ben ik een aantal uur per week aan de slag. Zo zit ik dus met mijn timer keurig de uren bij te houden. Start ik voor opdrachtgever A, dan start ik mijn timer. Komt er iets tussendoor dan stop ik de timer en gaat hij voor opdrachtgever B aan. Maar ik probeer de uren die ik die dag per opdrachtgever moet maken achter elkaar te maken. Dat werkt het meest efficiënt. De deur uitgaan of even een was aanzetten natuurlijk kan dat! Maar dan loopt mijn timer niet en moet ik ergens die dag toch die uren maken. Zo ben ik dus ook niet ‘vrij’. Want ook op de, voor de meeste, verplichte vrije dagen moet mijn timer er echt aan geloven: hij moet lopen J (nu niet denken oh wat zielig of oh wat erg….. nee hoor want ook ik kan door goed plannen heus wel een dag of wat vrij zijn).

“Wat saai dat jij geen collega’s hebt en alleen thuis zit” Ook dat is niet zo! Ik heb een fantastische collega, Mirelle. Zo ontzettend blij mee! Daar waar andere VA’s, PA’s en Office Managers vaak wel alleen werken, werken wij tweemaal per week gezellig samen. De ene week is dat bij Mirelle en de andere week is dat bij mij. Samen gaan we ook naar netwerkborrels en doen wij ook onze eigen administratie. We kunnen elkaar opvangen bij ziekte of afwezigheid als de opdrachtgever dit wenst. We werken wel voor onze eigen opdrachtgevers. Ik moet eerlijk zeggen, die dagen zijn wel de gezelligste dagen van de week. We kunnen goed in stilte werken voor onze eigen opdrachtgevers maar we hebben ook steun aan elkaar. Even iets checken of om advies vragen is toch wel erg prettig.

“Dan ben je zeker wel rijk!” Dit is weleens gezegd en wordt ook vaak tegen de kinderen gezegd. Helaas…. Ik moet jullie dan echt uit die droom helpen. Nee, ik ben financieel niet rijk. Die boot ligt nog niet in de haven en mijn privéjet staat ook nog stil in de hangar. Natuurlijk is mijn uurloon anders dan die van een werknemer in loondienst. Maar, ik moet dan nog wel voor mijn pensioen zorgen. Bij ziekte word ik niet doorbetaald en bij een vrije dag zal ook mijn opdrachtgever mij niet doorbetalen. Ik moet dus zorgen dat ik meerdere potjes opbouw: een potje pensioen, een potje vrije dagen of vakantie, een potje ziek, een potje investeren in het bedrijf, een vooral niet te vergeten…. het bekende potje Belastingdienst! Financieel heb ik het niet slecht. Rijk ben ik zeker. Ik heb een geweldige baan en samen met Mirelle een fantastisch bedrijf wat maar blijft groeien en groeien. Daar ben ik ontzettend trots op!

En zo kan ik nog wel even doorgaan met de vragen die vaak gesteld worden.

Weet je wat mij nou leuk lijkt? Stel ons eens een vraag. Wat wil jij nou graag weten van of over ons. Alles mag gevraagd worden…. Oké bijna alles dan…..;). Bijvoorbeeld over Elle Office Support, onze samenwerking of over mij. Stel je vraag en ik zal je antwoorden.

Lieve virtuele groet,

Mariëlle