9 jaar Elle

Hoera Elle 9 jaar

Wat kan het dan ineens snel gaan. 9 jaar geleden nog in de kinderschoenen, aan het ontdekken wat het ondernemerschap inhoudt en hoe het vorm te geven. Het eerste wat er bij mij opkomt, is waar mijn gedachten toen waren: hoe kom ik aan klanten. En nog steeds hoor ik van iedere startende VA deze vraag.

9 jaar geleden bestond de term ‘VA’ wel maar was deze nog niet zo bekend. Ik heb in kennismakingsgesprekken echt moeten uitleggen wat dit nu is en wat de voordelen zijn. Want het locatie-onafhankelijk werken vond men in die periode nog niet zo fijn. Vaak ging de voorkeur uit naar iemand die toch op kantoor zat. Corona heeft daar wel verandering in gebracht. Hierdoor is de term VA echt gaan groeien en bekend geworden.

Op dit moment is er dan misschien geen discussie meer over digitaal werken, nu is er onenigheid over de titel VA (Virtual Assistant) en of ‘assistent’ wel voldoet. Steeds meer hoor je de term ‘Online Business Manager’. Ik kan mij daar niet in vinden. Ik assisteer mijn klanten en ik voel mij niet de manager van het bedrijf van mijn klanten. Ik werk inderdaad in opdracht en ben de assistente ondanks dat ik ook volledig 100% ondernemer ben en mijn eigen bedrijf heb met personeel in loondienst.

Dit doet niet af van het werk wat ik doe als assistente. Een schilder met een eigen bedrijf blijft toch ook een schilder heten? En niet ineens een Business Manager die ook schildert? Ik ben net als mijn klanten ondernemer. En juist vanwege die positie kan ik goed meedenken en ontzorgen.
Uiteraard mag iedereen zich noemen zoals dit goed voelt. Maar ikzelf haal geen waarde uit de naam Online Business Manager of Integrator. Ik ben trots op het zijn van een Virtual Assistant en zie juist de meerwaarde in het feit dat dit meer bekend is dan 9 jaar geleden. Potentiële klanten zoeken op Virtual Assistant en niet op Online Business Manager. Ik blijf dus de aankomende jaren mijn klanten fijn assisteren daar waar zij de behoefte hebben.

Maar goed, een kleine zijweg in de naam Virtual Assistant. En dat dit is gaan groeien. Dat heeft voor- en nadelen. Ik zie meer en meer oproepen voorbijkomen van iemand of een bedrijf dat ze een VA zoeken, mooie ontwikkeling in die 9 jaar! Het aanbod VA’s stijgt ook. Ik zeg weleens gekscherend, ze groeien als paddenstoelen uit de grond de VA’s. En wat mij betreft zijn concurrentie of concullega’s alleen maar welkom, dit houdt je scherp en inspireert ideeën om onderscheidend te blijven.

Wat ik wel merk is dat veel startende VA’s beginnen vanuit de gedachte dat zij kunnen werken wanneer ze willen en bijvoorbeeld “makkelijk tussen de slaapjes van de kinderen door”. Daarnaast hebben veel van de starters weinig ervaring in het Office Management en lopen vaak al vast bij het opzetten van bijvoorbeeld een mailbox. Of bijvoorbeeld het niet weten hoe ze de klant kunnen ontlasten zonder regelmatig met vragen terug te komen bij de klant.

Vanaf de start van mijn bedrijf ben ik voor mijn klanten 5 dagen in de week beschikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur. Bij spoed kan ik direct handelen en ik werk iedere dag alles bij voor mijn klanten zodat het werk aan het einde van de week helemaal bij is.

Ik wil niet zeggen dat het VA-schap helemaal geen voordelen heeft. Ik geniet van het kunnen ondersteunen en natuurlijk ben ik ondernemer. Hierdoor kan ik ook best af en toe besluiten om een terrasje te pakken. Maar overall ben ik er voor mijn klanten, want dat is precies de reden dat mijn klanten werken met een VA. Beschikbaarheid hebben over je eigen rechterhand/assistent op het moment dat je die nodig hebt, ook al neem je maar een uurtje in de week af.

Toen en nu

Een groot verschil van toen ik startte en nu is wel het feit dat ik toen in mijn eentje aan de keukentafel zat te werken. Nu heb ik een prachtig kantoor waar ik mag werken. Werk ik met 8 ZZP-ers samen die dagelijks werkzaamheden verrichten voor mijn klanten (ze zijn rechtstreeks gekoppeld aan een klant) en heb ik inmiddels 3 personeelsleden in loondienst op kantoor zitten. Een fantastisch team bij elkaar waar ik enorm trots op ben. Trots op het feit dat ik voor inkomen kan zorgen voor collega VA’s, maar ook dat ik voor brood op de plank zorg voor mijn personeel. Dat allemaal doordat ik 9 jaar geleden keihard ben gaan werken om dit voor elkaar te krijgen.

Met sommige van mijn huidige klanten mocht ik 9 jaar geleden al starten en dus staat daar al 9 jaar een hele mooie en fijne samenwerking. Langzaam aan ga ik wel minder klanten onder mijn eigen hoede nemen. Ik ben niet meer de beste in alle werkzaamheden, door de komst van Manon zie ik in dat ik niet alles meer zelf moet willen doen. Manon is een kei van een regelaar en een topper van een VA. Mijn interesse en uitdaging gaat steeds meer zitten in het werken in en aan mijn bedrijf. Helicopterview houden wat er bij de klanten gebeurt, het aansturen hierin en beslissingen maken waardoor de klant echt volledig ontlast wordt. Ik wil meer klantbezoeken brengen zodat we ook zichtbaar voor de klant blijven, kunnen evalueren en nieuwe klanten bezoeken en uitleggen wat wij doen en wat onze service met gouden rand nu precies inhoudt.

De grootste verandering die ik in de afgelopen 9 jaar heb gemaakt is het feit dat ik de klant volledig kan ontlasten. Een VA kan namelijk niet alles. VA’s hebben vaak één ding waar ze goed in zijn. Daarom heeft iedereen in het Elle Team ook specialisaties en kennis, wat misschien niet hoofdzakelijk mijn expertise is. Want wat als je alles kwijt kan bij hetzelfde bedrijf. Dus een boekhouder die zorgt dat alles goed aansluit, je website die onderhouden wordt, je nieuwsbrief die klaar staat, je telefoon die beantwoord wordt en afgehandeld, je offerte of factuur verzonden is en opgevolgd wordt en je mailbox is ook helemaal bij, events worden geregeld, boeken worden verzonden, deelnemers aan jouw event ontvangen alles op tijd enz. En jij als klant hebt 1 aanspreekpunt die alles verder uitzet. Alles onder 1 paraplu. Fantastisch toch?

Dat is gelukt en daar ben ik heel trots op. Om die reden komt er ook weer een verandering in huisstijl. De termen: “alles onder 1 paraplu” en “service met een gouden randje” ga je steeds meer voorbij zien komen. “Service met een gouden randje” gebruik ik al een aantal jaar en dit laat ik niet los, dit is nog steeds waar Elle Office Support voor staat. “Alles onder 1 paraplu” komt erbij en hoe fijn is het als je een Communicatieadviseur in je team hebt zitten die dit volledig heeft uitgewerkt. Zo merk ik zelf hoe fijn het werken is met alle kennis in huis.

9 jaar Elle

Ik heb ups en downs gekend. Maar dat maakt het ondernemen zo uitdagend. 9 jaar ondernemer, 9 jaar VA/PA, 9 jaar in mijn eigen inkomen kunnen voorzien (ik heb nog steeds die juiste man niet gevonden ????), 9 jaar ook als alleenstaande moeder volledige zorg over de kinderen hebben, 9 jaar tevreden, gelukkig en blij dat ik ooit deze keus gemaakt heb, vrijwillig mijn WIA opgezegd (als je hier meer over wilt weten lees dan mijn blog over het ontstaan van Elle) en het leven in “ik kan het zelf wel en ik ga het doen ook”.

Lieve klanten, bedankt voor jullie vertrouwen in mij en Elle. Lieve teamleden, bedankt voor jullie inzet de afgelopen 9 jaar. Jullie heb met mij Elle gemaakt tot wat het nu is.
Op naar de 10 jaar!